KATJA KOKKO

Prošle godine, u ovo vrijeme, osvojila sam Yin Your Skin Complete Experience tečaj gua sha masaže od Katje Kokko i sada dio toga želim podijeliti s vama.

Yin Your Skin Complete Experience je holistički koncept ljepote. Vodi nas kroz odjeljke posvećene ne samo gua sha masaži, već i meditaciji, kao i četiri vježbe Yin joge koju Katja naziva jogom ljepote. Koncept je i prekrasno audiovizualno iskustvo. Na satovima otpujete u nordijsku prirodu i sva njezina godišnja doba. Cijeli sadržaj je popraćen mekim i smirujućim zvukom kojeg je za Yin Your Skin skladala finska pop umjetnica IRENE. Lekcije su jako studiozne, uz svaki video dolazi i edukativni tekst, a cijeli prvi odjeljak posvećen je samo anatomiji lica.

Katja Kokko je više od dva desetljeća u industriji ljepote. Ona je kozmetolog, formulatorica prirodne kozmetike, učiteljica gua sha masaže i joge. Trenutno živi na dvije adrese, u Londonu i Helsinkiju, gdje studira kinesku medicinu na Akademiji kineske medicine. Katju pratim godinama, skoro od samih početaka na njenom blogu ljepote Katja Kokko. 2019. je osnovala i Yin Your Skin posvećen gua sha masaži i Yin jogi. Ako već prakticirate gua sha ili ste zainteresirani početnici, vjerujem da ćete na njenim stranicama, ili kroz ovaj intervju pronaći barem dio odgovora.

Danas na društvenim mrežama možemo pročitati mnogo toga o gua sha masaži. Za početak, možeš li nam sa stručne strane gledišta objasniti što je zapravo gua sha?

Prvo, važno je istaknuti razliku između gua sha masaže tijela temeljene na tradicionalnoj kineskoj medicini i gua sha masaže lica. Tradicionalna gua sha masaža može se raditi i na licu, ali se često mora kombinirati sa drugim tehnikama kako bi se postigli bolji rezultati u kozmetičke svrhe – ja uz nju kombiniram tehnike limfne drenaže i manipulacije labavog vezivnog tkiva.

Tradicionalna gua sha masaža je tehnika iscjeljivanja koja se koristi tisućama godina u svrhu liječenja različitih simptoma poput bolova, prehlade i oteklina. Riječ Gua znači ogrebotina, a Sha znači bolest koja se pojavljuje kao crvenilo na koži kada se alatom (kamenom) primjeni pritisak. Sami tretman uopće ne boli, ali crvenilo može izgledati poprilično ekstremno, međutim blijedi u roku od nekoliko dana.

Dakle, temelji gua sha masaže proizlaze iz kineske medicine. Za gua sha masažu lica ja također koristim teorije iz tradicionalne kineske medicine, ali kombiniram i učinkovitije tehnike za bolje rezultate.

Yin jogu zoveš jogom ljepote s trenutnim efektima na licu. Kako redovito prakticiranje Yin joge može utjecati na ljepotu naše kože?

Yin joga pojačava protok Qi energije, kao i tekućine (poput limfe) i krvi. Pomaže u održavanju hidratacije tkiva iznutra i omogućuje kretanje između fascijalnih slojeva. Taj pokret, protok i hidratacija temelj su ljepote iznutra. Bez pokreta, naši fibroblasti ne mogu pravilno funkcionirati i potrebna im je neka vrsta mehaničkog opterećenja kako bi bolje radili. Budući da je u našem tijelu sve međusobno povezano kroz sustav meridijana, znači da ako radite s tijelom, možete djelovati i na lice. Oni nisu odvojeni.

Yin joga omogućuje duboku relaksaciju koja aktivira parasimpatički živčani sustav i stoga fibroblasti i glikozaminoglikani u tkivima mogu bolje profunkcionirati. Posljedično, to potiče hidrataciju i pomlađivanje tkiva. Moj učitelj masaže vezivnog tkiva uvijek kaže: „Opuštanje je jedini put do pomlađivanja.”

U jednom od videa si istaknula da je gua sha masaža lica toliko učinkovita, da redovnom praksom možemo smanjiti količinu proizvoda za njegu na minimum. Kako je to moguće i koje se promjene zapravo događaju ispod površine kože kada redovito radimo masažu?

Kada kombinirate tehnike limfne drenaže i manipulacije labavim vezivnim tkivom, sa gua sha masažom možete potaknuti metabolizam kože, uklanjanje staničnog otpada, toksina iz kože i tkiva. Mehanička napetost u kombinaciji sa pritiskom aktivira fibroblaste i glikozaminoglikane te tako oslobađa napetost iz tkiva. Stanični otpad se uklanja, a tkiva i stanice dobivaju svježu krv, tekućine i kisik – tako se koža obnavlja, natečenost smanjuje, koža postaje sjajnija, a tkiva podignutija i toniziranija.

Tkiva također postaju hidratizirana iznutra i različiti kožni poremećaji polako počinju nestajati. Neće vam trebati toliko proizvoda za njegu kože, jer će vaša koža početi bolje funkcionirati. Naravno, još uvijek ćete trebati sredstvo za čišćenje, serum ili tonik i uljni serum za lice, kako bi površinski slojevi kože bili hidratizirani, pH uravnoteženi, a mikrobiom kože nahranjen. Ukratko, s proizvodima za njegu kože možete utjecati samo na epidermu, a ručne tehnike su potrebne za ciljanje dermisa i dubljih slojeva.

U svojoj kolekciji nudiš nam pet različitih gua sha alata. Koja je razlika između njih i trebamo li ih stvarno imati sve? Možeš li čitateljima koji su početnici predložiti jedan univerzalni alat?

Ne, ne trebate sve – osim ako to stvarno ne želite! Jalo Advanced Facial Gua Sha kamen i Niva Gua Sha Beauty žličica su neophodni. Inače ih koristim kad radim masažu na svojem licu, u tretmanima na klijentima, a uz njih odrađujem i stručne treninge klijenata. Jalo je stvarno univerzalan alat, a Niva je savršena za dreniranje limfe oko očiju. Ujedno su ti alati prikladni i za početnike.

Često čitam da ljudi prilikom masaže znaju kamenom primjeniti prejak pritisak na kožu ili da drže kamen pod krivim kutem. Koliko ‘snažan’ bi trebao biti pritisak i pod kojim kutem?

Kut ovisi o području koje tretirate, ne postoji samo jedan točan odgovor. Općenito, treba biti između 5 – 45 stupnjeva, gotovo nikad ne treba biti veći od 90 stupnjeva. Također je važno razumjeti da se alat ne gura, nego povlači. ‘Sidrenje’ druge ruke kojom pridržavamo kožu je jako važno, jer se mora stvoriti mehanička napetost za pokrete. To je jedini način da se napravi više prostora u tkivima i potakne hidratacija.

Također je važno ne koristiti prejak, ali ni prelagan pritisak. On ovisi o tkivu klijenta i varira na različitim područjima lica. Generalno mogu reći da pravilan pritisak stvara sama težina alata. Kada razmišljate o jačini pritiska, također bi vam moglo pomoći to da zamislite da mora biti toliki kao kad gulite luk ili pokušavate otkopčati ogrlicu, što posebno važi za mala područja tretiranja.

„Sa Gua Sha masažom možete potaknuti metabolizam kože, uklanjanje staničnog otpada, toksina iz kože i tkiva. Mehanička napetost u kombinaciji sa pritiskom aktivira fibroblaste i glikozaminoglikane te tako oslobađa napetost iz tkiva.”

Koliko puta tjedno predlažeš prakticiranje masaže? Kada možemo očekivati prve vidljive rezultate?

Ovisi koliko dug tretman radite. Brzi tretman od pet do deset minuta možete raditi svaki dan, a duži tretman od sat vremena dva do tri puta tjedno. Rezultati će se akumulirati. One trenutne možete vidjeti nakon odgovarajućeg tretmana od jednog sata.

Dosta žena koje tek počnu sa masažom se žali na akne koje izbijaju na koži. Da li je to normalno i što bi nam predložila u tom slučaju?

Da, to je sasvim normalno jer se poboljša metabolizam kože i protok limfe, pa se nečistoće i akne mogu pojaviti na licu. Tada masažu možete raditi samo oko njih, a posebno ispod njih.

Na koji način je najbolje pripremiti kožu prije gua sha?

Očistite lice uljem, zatim rukama utapkajte nekoliko slojeva seruma ili tonika. Prije masaže nanesite par kapi uljnog seruma.

Možemo li pomoću gua sha opustiti cijeli živčani sustav?

Apsolutno. Slobodni živčani završeci u labavom vezivnom tkivu reagiraju na mehaničke podražaje i šalju izravnu poruku našem središnjem živčanom sustavu, aktivirajući parasimpatički živčani sustav (koji je odgovoran za oporavak organizma). To pak potiče funkciju fibroblasta i glikozaminoglikana.

„s proizvodima za njegu kože možete utjecati samo na epidermu, a ručne tehnike su potrebne za ciljanje dermisa i dubljih slojeva.”

Kada masaža nije preporučljiva?

Masaža nije preporučljiva kod akutnih infekcija na tretiranom području, gripe, u slučaju kancirogenih bolesti te kod problema sa zgrušavanjem krvi. Imajte na umu da se ovo odnosi na gua sha lica, tradicionalna gua sha masaža tijela je dobar način za liječenje gripe. Također, ako stavljate botoks, nemojte prakticirati gua sha otprilike tri mjeseca nakon apliciranja.

Primijetila sam da tvoja koža uvijek ima jedan poseban zdravi sjaj. Misliš li da je to, osim sa redovnom masažom, djelomično povezano i sa kozmetikom koju koristiš? Surađivala si s mnogim poznatim brendovima prirodne kozmetike. Možeš li izdvojiti jedan koji te se posebno dojmio?

Mislim da je sjaj moje kože kombinacija redovite masaže i visokokvalitetnih proizvoda, ali i životnog stila. Prakticiranje joge, poseban način prehrane i životna svrha koju osjećam generalno mi pomaže da živim svoju strast i smatram da slijedeći je, služim svemiru i drugima.

Od kozmetike trenutno koristim samo svoje proizvode – svakodnevno koristim Yin Your Skin Sileä ulje za lice. Uskoro ću lansirati i svoj brend za njegu kože.

Već dugo si u svijetu ljepote. Što te privuklo kineskoj medicini? Je li ti ona pomogla da stekneš tako široko razumijevanje povezanosti unutarnje i vanjske ljepote?

Upoznala sam kinesku medicinu kroz Yin jogu prije mnogo godina i ona je duboko rezonirala sa mnom, više od Ayurvede koju sam poznavala od tinejdžerskih dana. Kada sam od 2017. – 2019. osnivala Yin Your Skin, kineska medicina me počela privlačiti još više. Najviše me zanimalo kako su um, tijelo i duša međusobno povezani. Nakon što sam imala prvi gua sha trening za lice, htjela sam naučiti još. Sada studiram tradicionalnu kinesku medicinu na Akademiji kineske medicine u Finskoj i diplomirat ću kao akupunkturist 2023.

FOTO: KATJA KOKKO
Share:
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share:
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

One Response

  1. I not to mention my buddies have been checking out the excellent hints from your web site then the sudden I got a terrible suspicion I had not thanked the site owner for those tips. All the ladies came so stimulated to learn all of them and already have undoubtedly been taking pleasure in those things. I appreciate you for simply being well considerate and for figuring out certain fabulous guides most people are really desperate to be informed on. My personal sincere apologies for not expressing appreciation to earlier.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)