CORPUS NATURALS

Taman kad sam odustala od potrage za prirodnim dezodoransima, probala sam Corpus Naturals. I oduševila se! Ne samo sa efektivnošću dezodoransa, nego i cjelokupnom pričom brenda.

Corpus Naturals dezodorans sam primjetila kad je Garance Dore na svojem story-u napisala: it works! Kupila sam ga tek par godina poslije, nakon što sam u jednoj trgovini prirodne kozmetike imala priliku testere pomirisati uživo. Ne znajući, odabrala sam bestseller No. Green koji ima nenametljivi, svježi i kompleksni spoj citrusa i kardamoma. Mirisi Corpus Naturals dezodoransa su potpuno drugačiji od klasičnih intenzivnih nota prirodnih dezodoransa na koje smo navikli. I formulacija se izdvaja od ostalih, jer nije na bazi ulja, nego vode. Zato ne ostavlja masne fleke na odjeći, lagano klizi i ono što je najvažnije – djeluje. Brend ima zaokruženu priču, u proizvodnji koriste energiju iz obnovljivih izvora, a u pakiranju se koristi reciklirana plastika.

Corpus je nastao u Kaliforniji, ali dobra vijest je da ih se može kupiti u mnogo online dućana u Europi. Razgovarala sam sa Maahnoor Shah, njihovom community menadžericom, kako bih saznala malo više o brendu.

Kako je nastao vaš brend?

CORPUS Naturals je 2018. godine osnovao J.P. Mastey, stručnjak za njegu kože, s više od 15 godina iskustva. Mastey je dugo bio zainteresiran za prirodne proizvode, ali nije mogao pronaći one koji po njegovom mišljenju zadovoljavaju visoke kriterije. Prirodni dezodorans bio je jedan od onih proizvoda oko kojih je bio posebno strastven. Nekoliko puta se približio zadovoljavajućoj formuli, ali blizu nije bilo dovoljno dobro. Nakon mnogo godina eksperimentiranja, uspio je stvoriti učinkovitu, bezkompromisnu prirodnu formulaciju. Novootkrivene tehnike, sirovine, upornost i inspiracija su se spojili i nastao je CORPUS.

Zašto ne koristite sodu bikarbonu u formulaciji dezodoransa?

Ne koristimo je iz više razloga. Soda bikarbona može poremetiti razinu pH i prirodnu barijeru kože. Time je može nadražiti i povećati rizik od osipa, peckanja i crvenila. Također pretjerano ljušti kožu.

Propilen glikol je jedna od glavnih sirovina u industriji ljepote. Uglavnom onaj koji je nastao od naftnih derivata. Zašto koristite propilen glikol biljnog porijekla?

U Corpusu smo proveli procjenu svih trenutno dostupnih podataka i na temelju njih smo zaključili da je propilen glikol na biološkoj bazi potpuno sigurna i održivija alternativa petrokemijski dobivenom dvojniku. Propilen glikol koji koristimo, proizvodi se iz obnovljivih sirovina, poput kukuruza i šećerne trske. Takav proces dobivanja propilen glikola osigurava 61% smanjenja emisija stakleničkih plinova, u usporedbi s propilen glikolom dobivenim iz petrokemijske proizvodnje. Propilen glikol na biljnoj bazi bio je laka odluka za CORPUS jer ona ujedno smanjuje i oslanjanje naše kulture na naftu.

Zašto Corpus formula nije antiperspirant i što možemo očekivati kad se sa antiperspiranta prebacimo na dezodorans?

Naša formula nije antiperspirant jer antiperspiranti tradicionalno koriste aluminij koji začepljuje pore kako bi umjetno smanjio znojenje. Međutim, znojenje je prirodno i jedan je od načina na koji se vaše tijelo hladi i detoksificira. CORPUS radi s biologijom vašeg tijela, a ne protiv nje.

Tijekom prvog tjedna prestanka korištenja antiperspiranta, vaši pazusi će vjerojatno i dalje biti naviknuti na aluminij i druge sastojke iz antiperspiranata te vjerovatno nećete vidjeti zamjetnu razliku u mirisu tijela i znojenju.

Tijekom drugog tjedna korištenja dezodoransa počinju se događati prave promjene. Primijetit ćete da se vaše tijelo navikava na slobodnije znojenje (što je potpuno prirodno!) i detoksifikaciju. Zbog pojačanog znojenja, u regiji pazuha će biti povišene razine bakterija koje uzrokuju neugodan miris. Nemojte odustajati – na pola ste puta!

Ako ste dulje vrijeme koristili antiperspirant, promjene u količini znojenja bi vam se mogle činiti kao drastične, međutim, razina znoja će se s vremenom ustaliti. Nakon nekoliko tjedana upotrebe, prilagodba s antiperspiranta na prirodni dezodorans trebala bi biti potpuna. Naravno, duljina prilagodbe može varirati, ali obično su četiri tjedna sve što je potrebno – za neke je prijelaz brz i prilično beznačajan.

Prilikom proizvodnje dezodoransa koristite solarnu energiju, a kutija i ambalaža se proizvode uz pomoć hidroelektrične energije. Čini se da u cijelom procesu koristite energiju iz obnovljivih izvora i da ste uspjeli ‘zatvoriti krug’. Kako ste u tome uspjeli i da li je bilo jako izazovno?

Svaki aspekt proizvoda, od formulacije do proizvodnje i pakiranja, događa se u Sjedinjenim Državama. To smo učinili namjerno. Željeli smo potpunu vidljivost i mogućnost praćenja svakog pojedinog koraka pri stvaranju CORPUS proizvoda. Surađujemo s malim, obiteljskim poduzećima, čije je sjedište također u Sjedinjenim Državama. Upravo to nam omogućuju potpuni uvid i transparentnost u proizvodnom procesu. Zapravo smo se udružili sa istomišljenicima u cilju smanjenje negativnog utjecaja na okoliš.

„znojenje je prirodno i jedan je od načina na koji se vaše tijelo hladi i detoksificira. CORPUS radi s biologijom vašeg tijela, a ne protiv nje.”

Svi koji su pokušali kreirati mirise na bazi eteričnih ulja znaju koliko je izazovno napraviti nešto dopadljivo i istovremeno sigurno. Lijepe, složene, parfemske note vaših dezodoransa nešto su što vas izdvaja od ostalih prirodnih dezodoransa na tržištu. Koliko dugo je trajao proces slaganja mirisa i je li to bio jedan od najvećih izazova u stvaranju formulacije?

Stvaranje učinkovitog prirodnog dezodoransa, koristeći delikatne note koje ne oponašaju umjetne mirise, nego profinjene prirodne, nije bilo lako. Ovaj proces je trajao više od dvije godine. CORPUS Naturals je tijekom stvaranja uspio harmonizirati prirodne mirisne note bez sintetike, ali i bez ugrožavanja kvalitete i sofisticiranosti. Naši mirisi izgrađeni su tradicionalnom arhitekturom mirisa – baznim, srednjim i gornjim notama. Mirisi koje smo u industriji parfema zavoljeli tijekom godina, puni su sintetičkih spojeva koji parfemima daju gornje note i mošusnu bazu. Tradicionalne note mošusa i aldehida koje se koriste u parfemima, trenutno su dostupne samo u sintetičkim oblicima – a mi smo ih odlučili ne koristiti pri stvaranju.

To je predstavljalo veliki zalogaj, ali smo postavili izazov našem kemičaru, da ide iznad postavljenih granica i proširi mogućnosti – unatoč ograničenoj paleti prirodnih nota koje su nam na raspolaganju.

Da li su mirisi unisex?

Da, mirisne note svih dezodoransa su unisex.

Nedavno ste proširili svoju liniju proizvoda. Što još možemo pronaći u Corpus Naturals ponudi, osim dezodoransa?

Sada u ponudi imamo i dva proizvoda za tuširanje – gel i sapun. Cleansing Bar dolazi u naša dva prepoznatljiva mirisa, No. Green i Neroli, dok Body Wash dolazi s No. Green, Third Rose i Santalum mirisom.

Gdje u Europi možemo kupiti Corpus Naturals?

Imamo zaista brojne predstavnike diljem Europe, molimo pogledajte našu web stranicu kako biste pronašli popis međunarodnih trgovina u raznim zemljama: Corpus Store Locator.

FOTO: CORPUS NATURALS
Share:
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share:
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

One Response

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)