Koliko je teško prijeći na prirodnu dekorativu?

Htjela sam s vama podijeliti stvarno iskustvo žena za koje znam da koriste prirodnu dekorativnu kozmetiku.

Kroz razgovore sa prijateljicama koje se zanimaju za prirodnu kozmetiku, primjetila sam da se dosta njih s puno više povjerenja upušta u priču sa prirodnom preparativnom kozmetikom, nego dekorativnom. Najčešće zbog straha da nije dovoljno dobra i postojana kao ona na koju smo navikli. Ovdje kod nas nije ni lako dostupna, a online kupnja bez probe dodatno koči želju za promjenom. Uz sve to, primjećujem da interes postoji i da je sve veći. Nadam se da ćete u nastavku razbiti neke predrasude i da ćete se možda s malo više povjerenja odlučiti na probu.

Moje iskustvo

Inače ne volim eksperimentirati sa šminkom i kad pronađem nešto što mi odgovara, isto koristim godinama. Kad sam odlučila prijeći na prirodnu dekorativnu kozmetiku, kod nas nije bilo previše izbora. Htjela sam vidjeti što se nudi vani i usput sam otkrila cijeli jedan svijet highend luksuznih formulacija. ILIA, Kjaer Weis, Kosas i RMS su bili prvi brendovi koje sam probala. Iz svojeg skromnog iskustva, mogu reći da mi se čini da oni teksturama i performansama nimalo ne zaostaju za konvencionalnim brendovima. ILIA je nedavno na tržište izbacila Limitless Lash maskaru za koju su rekli da će nadići sva očekivanja koja imamo od prirodnih maskara. Moram se složiti, to je najbolja prirodna maskara koju sam probala do sada. Kjaer Weis ima prelijepu, luksuznu, refil ambalažu. Njihovo Blossoming kremasto rumenilo i Nine Cloud sjenilo uvijek imam u neseseru. W3ll People ima najbolji korektor koji sam probala od oba svijeta, jedina mana mu je to što nije dostupan u Europi. Rituel de Fille sjenila imaju posebnu teksturu, kremastija su u odnosu na druga i njih stavljam umjesto eyeliner-a. Na usnama koristim Jane Iredale olovku i Kosas ruževe. I to je otprilike to. Kažem vam, godinama isto!

Pored gore nabrojanih zvučnih imena za koja ste sigurno čuli, uvijek naiđem i na iznenađenja od puno manjih, većini nepoznatih brendova. Jedno od takvih je WINT maskara berlinskog brenda Und Gretel, ili na primjer tekući puderi brenda HIRO. Lily Lolo ima jako dostupne cijene i odlične palete sjenila za oči.

Najčešće kupujem preko njemačkog online dućana Amazingy i britanskog Content Beauty. Nakon Brexita, stvar se malo zakomplicirala, pa vam od srca preporučam Amazingy, oni drže i Kjaer Weis, i ILIA Beauty, i RMS, ali i neke manje koje sam spomenula. Oni, kao i britanski dućan Alyaka imaju odličan tim koji pruža podršku pri izboru i time smanjuje rizik greške koju online kupnja nosi. Alyaka uz bilo koju narudžbu nudi pet besplatnih testera po izboru, a možete im poslati i svoju fotografiju kako biste pomoću preporuke suzili izbor testera. Znam da ništa ne može zamijeniti probu uživo, ali jednom kada pronađete ono što vam odgovara, online kupnja kozmetike postaje rutina. Da sve ne ostane na mojoj preporuci, u nastavku riječ prepuštam Editi i Jeleni.

Edita Šimić

{“key”:”m5″}

Vjerujem da Editu ne moram posebno predstavljati i da većina vas prati (K)uživancija zdravu kuhinju na njenom blogu i instagram profilu. Nikada neću zaboraviti kako je jednom napisala da komad dobrog lososa zna tražiti satima po Berlinu! Zato me zanimalo koliko je izbirljiva i u kozmetici i što bi nam preporučila. Više puta je isticala koliko joj je koža osjetljiva i zanimalo me je li bilo teško pronaći prirodnu dekorativu za takav tip kože. Editini odgovori su mi bili zanimljivi iz još jednog razloga. Željela sam iskustvo nekoga kome dekorativna kozmetika nije hobi ni posao i tko vjerovatno, kao i većina nas, želi bez puno probavanja pronaći nešto što funkcionira.

Je li teže bilo pronaći dobru prirodnu dekorativnu kozmetiku ili preparativnu? Da li ti nešto fali iz svijeta konvencionalne kozmetike?

Kod mene definitivo preparativnu. Potraga još uvijek traje. I prije nego sam se počela okretati prirodnoj kozmetici imala sam problema s traženjem proizvoda koji odgovaraju mojoj koži i potrebama. Krećem od dobrog proizvoda za čišćenje i hidrataciju i to nadograđujem ovisno o stanju kože i dobu godine. Moram priznati da moja kozmetička torbica nije još uvijek 100%  “čista”. Ja i dalje tragam. Rijetko se šminkam tako da sam više koncentrirana na preparativnu kozmetiku.

Iz svijeta konvencionalne mi ništa mi ne nedostaje. Gledam da mi proizvod odgovara i da u sebi ima što manje štetnih sastojaka i to će uvijek biti moj prvi izbor. Pogotovo u trudnoći, sve sam svela na minimum. Što se prirodne kozmetike tiče, lako pronalazim proizvode za njegu tijela na primjer. I za kupanje i za njegu nakon. Nemam nikakve potrebe da takvi proizvodi ne budu 100% prirodni. Trenutno koristim možda i najbolju sol za kupku koju sam probala – ‘Nurse’ lifestyle branda Goop!

Koji su ti najdraži brendovi prirodne dekorativne kozmetike?

RMS, Kjaer Weis i ILIA beauty. Njihovih proizvoda trenutno najviše imam. Htjela bih probati i Westman Atelier, čekam da mi nešto zatreba. I Honest Beauty mi ima nekoliko fora proizvoda.

Znam da čitatelje najviše zanima što od spomenutih brendova trenutno koristiš?

Od RMS koristim Lip2Cheeck kao rumenilo, ali i labelo kad mi treba nesto brzo i jednostavno za svaki dan. Od ILIA Beauty maskaru i korektor. Kjaer Weis rumenilo. Zaboravila sam navesti Kosas, koristim njihov Tinted Face Oil Foundation.

Jelena Đukić

Uvijek me zanimalo što bi profesionalni makeup artist rekao o performansama prirodne dekorativne kozmetike. Jelenu pratim od mojih samih početaka na instagramu jer mi se sviđa kad netko kome je šminka posao, posebnu pažnju pridaje sastojcima. Možda ta ljubav djelomično prirodno dolazi i zbog njene struke, Jelena je završila fizikalnu kemiju. Ona piše o konvencionalnom i prirodnom svijetu, iz njenih redaka isčitavam veliko iskustvo i ljubav prema kozmetici. Radi kao makeup artist za INGLOT i dopisnica je za modni magazin Bazar Politika, u rubrici ljepote. U Beogradu ima svoj studio za šminkanje, u kojem pruža makeup edukacije ženama koje žele naučiti ili unaprijediti svoje tehniku šminkanja. Nedavno je na svom blogu Moj Neseser pokrenula temu o nesigurnosti, poštovanju i šupljikavoj copycat viziji ljepote u današnjem svijetu. Sa tekstom sam se poistovjetila i ja i mnogi čitatelji, iskreno ga preporučam.

Što te kao makeup artista privuklo da uopće probaš prirodnu dekorativnu kozmetiku?

Budući da sam neko koga kozmetika i posebno šminka interesuje u svakom smislu i daleko van granica onoga što bismo mogli da definišemo kao “normalno”, verovatno bih kad tad isprobala i prirodne brendove, jer je kod mene uvek prisutna ta želja da budem u toku i isprobam sve ili skoro sve što se pojavi na tržištu. Ipak, sa prirodnom dekorativom sam ozbiljno počela da eksperimentišem 2015. godine, a za to je najviše kriv Dr. Hauschka makeup artist i ambasador, Karim Sattar. Tokom njegovog boravka u Beogradu, imala sam priliku da ga upoznam na jednom branču i on mi je otkrio neke od najboljih makeup trikova sa Hauschka proizvodima i jedan potpuno drugačiji pristup makeup-u.

„Mislim da je razlog zbog kojeg je prirodna kozmetika mnogo više dobila na značaju poslednjih godina, manje u vezi sa performansama te šminke, a mnogo više sa činjenicom da su u pitanju proizvodi iza kojih stoji veliki trud da se ponudi kvalitet uz beskompromisno poštovanje prirode i planete na kojoj živimo.”

Imaš li bolja iskustva sa prirodnom dekorativnom kozmetikom ili prirodnom preparativnom kozmetikom?

Ne bih pravila takvu podelu između prirodne i konvencionalne kozmetike (kako preparativne tako i dekorativne). I sa jednom i sa drugom imam dobra i loša iskustva, odnosno obe imaju i prednosti i mane. Ipak, mislim da je razlog zbog kojeg je prirodna kozmetika mnogo više dobila na značaju poslednjih godina, manje u vezi sa boljim performansama te šminke, a mnogo više sa činjenicom da su u pitanju proizvodi iza kojih stoji veliki trud da se ponudi kvalitet uz beskompromisno poštovanje prirode i planete na kojoj živimo. Mislim da ljudima to postaje veoma važno.

Koje su razlike u teksturama, bojama, trajnosti i pokrivnosti prirodne dekorativne kozmetike u odnosu na konvencionalnu i je li istina da je teže pronaći odgovarajuće nijanse u prirodnoj kozmetici?

Prirodnu dekorativu je ranije pratio glas da nije dovoljno efikasna u smislu moći isticanja i prekrivanja, pa čak ni dovoljno postojana kao konvencionalna šminka. Međutim, ja se više ne bih složila sa tim u potpunosti. Danas postoji jedna izuzetno bogata ponuda organskih makeup brendova (ovde mislim na svetsko tržište) u kojoj se može pronaći gotovo svaki tip kože i najveći broj zahteva. Formulacije su usavršene, a palete obogaćene širokom lepezom nijansi. Tu mislim na brendove poput RMS Beauty koja nudi neke od najfenomenalnijih proizvoda za blistav i besprekoran ten, Inika Organic 100% organski mineralni makeup za kožu sklonu aknama, Vapour Organic Beauty i njihove višenamenske stikove i prelepe boje, Kjaer Weis luksuznu šminku visokih performansi u čijoj ponudi su neke od najdivnijih tekstura u celom makeup svetu. Najveća razlika između standardne i prirodne šminke postoji kada je reč o raznovrsnosti nijansi. Istina je, među prirodnim brendovima nećete pronaći neonske boje ili paletu od 25 intenzivnih senki za oči. Možda i zato što se to baš i ne uklapa u samu filozofiju prirodnih brendova koji teže pre svega nezi i toj nekoj jednostavnosti, multipraktičnosti i harmoničnosti što se naravno ogleda i u viđenju same lepote kroz isticanje individualnog na što suptilniji način. Pitanje je samo koliko se pojedinac u tome pronalazi.

„Prirodnim tonikom za lice, osvežićete makeup i kožu tokom dana i bez problema ga možete koristiti kao sprej za osvežavanje dnevne šminke.”

Da moraš birati, kojom bi kozmetikom radje šminkala svoje klijente, prirodnom ili konvencionalnom?

Kao šminkeru, teško mi je da se opredelim samo za jedan tabor, ali ako baš moram da odgovorim na ovo pitanje, rekla bih: onom kojom postižem najbolji efekat sa najmanje proizvoda, a to pre svega zavisi od kože klijenta. Ono što uvek treba imati u vidu kod prirodnih proizvoda, jeste činjenica da su bazirani na specifičnim kombinacijama biljnih ulja, voskova i prirodnih konzervanasa, što ih čini međusobno kompatibilnim i otvara mogućnost neuobičajenog poigravanja teksturama. Na primjer, tehnika nanošenja prirodnog kompakt pudera kao baze preko celog lica, a zatim tečnog, omogućava jaču prekrivnu moć bez osećaja težine ili efekta maske na licu. Za dugotrajan kamuflažni efekat, tečni treba fiksirati ponovo kompakt puderom ili još bolje svilenim puderom u prahu, koji ublažava linije, odlično setuje i na posebno lep način naglašava šminku. Prirodnim tonikom za lice, osvežićete makeup i kožu tokom dana i bez problema ga možete koristiti kao sprej za osvežavanje dnevne šminke. Takođe, može se upotrebiti i za uklanjanje viška pudera. Ako preterate, dovoljno je veliku pufnastu četku poprskati tonikom, pa nežno preći preko lica. Proizvodi će se divno povezati na koži i učiniti da ten izgleda manje “zatrpano” i lepše.

Koje si brendove prirodne/organske dekorativne kozmetike probala do sada? Ima li medju tvojim klijentima interesa za prirodnom dekorativom?

U mom profesionalnom neseseru, uvek ćete naći Jane Iredale mineralne tečne pudere, Dr. Hauschka svileni puder za lice i telo (posebno predivno izgleda na mladama), RMS Beauty Lip2Cheek paletice koje koristim i kao ruž i kao rumenilo i kao hajlater, dosta Kjaer Weis kremastih i puderastih tekstura. Većinu ovih proizvoda kupujem na putovanjima, kada boravim van zemlje, jer se domaće tržište ne može pohvaliti velikim izborom ovakvih brendova (zapravo je izbor veoma siromašan). Interesovanje prema ovakvoj šminki uglavnom pokazuju klijenti koji se već neguju prirodnom kozmetikom, ali to nije većina.

FOTO: KATE ŠEVO, EDITA ŠIMIĆ, JELENA ĐUKIĆ
Share:
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share:
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

2 Responses

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)