Dr. Valter Ajman

Ne mogu vam opisati koliko mi je drago što dr. Ajman otvara rubriku intervju i što će vam upravo on približiti ono što modernu fitoaromaterapiju predstavlja danas.

Vjerujem da ste zbog sve veće popularnosti eteričnih ulja, za fitoaromaterapiju čuli puno puta do sada. Na društvenim mrežama i na prijateljskim kavama ona se po meni pomalo nepravedno često svodi samo na kontekst prirodne kozmetike. Kozmetika je samo mali dio moderne fitoaromaterapije koja se opet mnogo razlikuje od tradicionalnog travarstva. U vrijeme dok sam ja razmišljala o fitoaromaterapiji, bilo mi je jako važno tko će voditi školu koju upisujem. I kod nas, i vani izbor takvih škola postajao je sve veći i bilo me strah može li kvalitet edukacije pratiti potražnju. Baš nekako u to vrijeme sam na jednoj radionici upoznala dr. Ajmana i znala sam da želim upisati školu u kojoj je on mentor. Svidio mi se znanstveni pristup, njegova bezrezervna posvećenost i ogromna količina znanja.

Valter Ajman je studij medicine završio u Rijeci. Nakon stažiranja i deset godina rada u Africi i Južnoj Americi, vratio se u Hrvatsku i osnovao Studio Aromedica u kojem pacijente liječi integracijom moderne fitoterapije i medicine.  U Zagrebu, Splitu i Rijeci vodi školu fitoaromaterapije u suradnji s Učilištem Profokus, kao i radionice izrade prirodne kozmetike, i sapuna.

Nakon završenog medicinskog fakulteta i stažiranja u KBC-u Rijeka, godinama ste radili kao liječnik u Africi za jednu svjetsku kompaniju. Što Vas je potaknulo na povratak u Hrvatsku i odluku da otvorite svoj studio za liječenje fitoaromaterapijom?
Koliko teško je bilo ostaviti sve iza sebe i krenuti u nešto što je na našim prostorima tada još bilo razmjerno nepoznato?

Posao u inozemstvu bio je veliki izazov za mene u to vrijeme.
To je bila prilika za stjecanje novih znanja i upoznavanje svijeta, novih kultura, novih medicinskih dostignuća kao i tradicija u pojedinim zemljama u kojima sam radio. U tih deset godina prošao sam većinu zemalja Afrike i gotovo sve zemlje Južne Amerike. Iskustvo koje sam stekao bilo je ogromno. Posao je bio zahtjevan i dinamičan, no vrlo sam brzo shvatio da je to posao za mlađe ljude i da se u tom poslu ne vidim 20 godina kasnije. Stoga je moj plan od samog početka bio takav da radim koliko budem mogao i paralelno u Hrvatskoj pokrenem novi posao.

Fitoaromaterapija je u to doba bila potpuna nepoznanica kod nas. Pokrenule su se određene tvrtke u smjeru anglo-saksonske aromaterapije, međutim, uvijek sam težio znanstvenom pristupu, stoga se kao logična nametnula francuska škola fitoaromaterapije i u tom smjeru sam krenuo stvarati preduvjete za pokretanje posla. Sve u svemu, mogu reći da nije bilo teško ostaviti sve iza sebe jer sam to planirao od prvog dana.

Možete li čitateljima u kratkim crtama predočiti što je zapravo moderna fitoaromaterapija?

Francuska (moderna) fitoaromaterapija je grana koja se bavi proučavanjem i primjenom ljekovitog bilja i eteričnih ulja u tretmanima raznih bolesti i poremećaja, na znanstvenim osnovama. Drugim riječima, postoje znanstvene studije koje su potvrdile djelovanje navedenih pripravaka kod određenih tegoba, stoga ih i primjenjujemo u liječenju. Ovdje se radi o precizno određenim dozama ljekovitih pripravaka kod točno definiranih dijagnoza. To znači da smo napustili pravilo da je svaka biljka za sve bolesti, već se točno zna kod kojih se bolesti primjenjuje koja biljka, koja vrsta ekstrakta i u točno propisanoj dozi.

Kakav je danas položaj fitoaromaterapije u medicini? U Hrvatskoj se sve više magistara farmacije odlučuje za školu fitoaromaterapije i sve više liječnika sudjeluje u edukacijama na tom polju. Međutim, sudeći po iskustvima prijatelja koji žive vani, mogu zaključiti da i dalje dosta zaostajemo za drugim europskim zemljama. Na primjer, u Njemačkoj dosta liječnika propisuje biljne lijekove i pripravke na recept, dok kod nas to još nije slučaj. Što mislite, da li i ovdje polako dolazi do promjena u tom pogledu?

Što se škola i edukacija tiče, ovdje smo odmah uz bok europskim zemljama. Imamo kvalitetne verificirane programe školovanja, stjecanje znanja i njegovu stručnu primjenu. Nažalost, naš sustav nije na toj razini. Kod nas nedostaje Zakon o terapeutskim djelatnostima koji bi točno definirao što pojedine terapeutske grane mogu raditi, propisivati i koju razinu stručnosti moraju postići. Većina europskih zemalja takav zakon ima. Takvi propisi omogućuju da se dio navedenih terapija pokrije i zdravstvenim osiguranjem. Mi smo dosta daleko od takve uređenosti ovog područja.

„Današnja medicina čovjeka promatra uglavnom kroz zdravstvenu tegobu radi kojeg nam pacijent dolazi. Nažalost, vrlo rijetko će doći do dubljeg razgovora s pacijentom, da se osim fizičke razine stanja malo zagrebe i u dubinu. Potrebno je vidjeti i psihičko stanje pacijenta, njegovu emotivnu stranu i mentalnu razinu.”

Fitoaromaterapija se zalaže za cjelovit, holistički pristup pacijentu.
Na predavanjima ste isticali kako simptomi oboljelih često znaju biti konfuzni te da postavljanje prave dijagnoze uvijek treba podrazumijevati sveobuhvatniji razgovor sa pacijentom. Smatrate li da medicini na kakvu smo navikli fali malo više takvog pristupa i da li se, između ostalog, zato sve više ljudi odlučuje za liječenje homeopatijom i fitoaromaterapijom?

Upravo je holistički pristup ključan u cjelovitom razumijevanju pacijenta i njegovog problema. Na primjer, kada se pacijent žali na bolove u mišićima i zglobovima, učiniti ćemo sve pretrage vezane uz te sustave: radiološke snimke, laboratorijske testove i drugo. Isto tako pripisati ćemo medikamentozne i fizikalne terapije. Nažalost, vrlo rijetko će doći do dubljeg razgovora s pacijentom, da se osim fizičke razine stanja malo zagrebe i u dubinu. Potrebno je vidjeti i psihičko stanje pacijenta, njegovu emotivnu stranu i mentalnu razinu. Vrlo često ćemo upravo u tim sferama pronaći uzrok oboljenja. Kada to postignemo, onda je put prema kvalitetnom izlječenju pred nama. Tada nećemo liječiti samo simptome bolesti, već ćemo djelovati na sam uzrok, a to značajno doprinosi poboljšanju kvalitete života pacijenta.

U fitoaromaterapiji, za gotovo sve kožne bolesti terapija je sustavna, to jest djeluje se i iznutra i izvana, na koži. Zašto je takav pristup liječenju kože jako bitan?

Vrlo je mali broj kožnih bolesti ograničenih samo na kožu. Kod većine je patogenetski mehanizam negdje unutar našeg organizma. Uzmimo za primjer akne – pojavljuju se kao izboji na koži, a zapravo se radi o problemu na razini metabolizma ili urtike i slične vrste izboja na koži – problem je na razini imunološkog sustava. Imunološki sustav, a pogotovo metabolizam, najvećim je dijelom reguliran na razini jetre. Stoga je uz djelovanje na kožne izboje određenim pripravcima (izvana) nedovoljno. Time samo djelujemo na simptome bolesti, ali ne i na samo ishodište problema, zato uvijek kažemo da je kod kožnih bolesti potrebno paralelno djelovanje “izvana i iznutra”. Rezultati takvog pristupa su kvalitetnije i dugotrajnije izlječenje. Naravno, vrlo je često potrebno mijenjati i određene životne navike.

Sve je veći porast djece i odraslih oboljelih od atopijskog dermatitisa. Da li u fitoterapiji možemo tražiti zamjenu za kortikosteroide?

Atopijski dermatitis je kompleksna bolest te joj tako treba i pristupiti. Kortikosteroidi su hormoni, njih luči kora naše nadbubrežne žlijezde. Farmaceutska industrija proizvela ih je kao vrlo moćne i djelotvorne lijekove i kao takvima im trebamo odati poštovanje. Druga je stvar što se, poput antibiotika, olako propisuju, često puta kada to i nije potrebno. Stoga ne tražimo među ljekovitim biljem zamjenu za ovu skupinu lijekova. Vrlo je često potrebno primijeniti kortikosteroide kako bi upalni proces stavili pod kontrolu. Na primjer, kod snažne erupcije atopijskog dermatitisa, ili kod fulminantnog reumatoidnog artritisa, to je jedini način da upalni proces stavimo pod kontrolu i čovjeka “postavimo na noge”, vratimo mu funkcionalnost i kvalitetu života. Kada smo to postigli, onda možemo razmišljati o smanjenju doze ili ubacivanju određenih biljnih pripravaka koji također mogu djelovati na upalni proces slično kortikosteroidima. Uvijek napominjem kako su medicina i fitoaromaterapija komplementarne discipline koje se lijepo mogu nadopunjavati.

„Eterična ulja su u klasi opasnih kemikalija i kao takve ih treba shvaćati i poštovati. Radi se o smjesama u malim bočicama, ali vrlo snažnog djelovanja. Stoga je potreban oprez.”

Prirodna kozmetika je veliki trend u cijelom svijetu. Već neko vrijeme primjećujem da dosta brendova u svojim formulacijama koristi eterična ulja u previsokim koncentracijama. Kriterij odabira eteričnog ulja najčešće je sami miris, ne funkcionalnost i terapeutsko djelovanje na kožu. Isto tako, dosta brendova eterična ulja stavlja u sve proizvode svoje linije. Što mislite, možemo li dugotrajnim korištenjem takvih proizvoda s vremenom razviti alergije na određena eterična ulja? Na predavanjima ste spominjali kako ste i sami tijekom dužeg perioda rada sa eteričnim uljem čajevca postupno razvili alergiju na njega. Na koji način se alergija manifestira na koži?

Eterična ulja su fine mirisne smjese i uz to ih često krasi epitet “prirodno”. To je ljudima dovoljno da ih olako shvate i primjenjuju na neadekvatan način ili u neadekvatnim dozama. Eterična ulja su u klasi opasnih kemikalija i kao takve ih treba shvaćati i poštovati. Radi se o smjesama u malim bočicama, ali vrlo snažnog djelovanja. Stoga je potreban oprez. Previše učestala primjena ili primjena u prekomjernim dozama može dovesti do nastanka reakcija u našem organizmu. Koncentracije u kozmetičkim pripravcima moraju biti vrlo niske i samo su određene vrste eteričnih ulja dozvoljene u prirodnoj kozmetici. Uvijek treba imati na umu slijedeće: koliko dugo ćemo određeni pripravak koristiti. Kozmetiku primjenjujemo jako dugo, ponekad cijeli život, stoga doze moraju biti minimalne. Kada se radi o terapijskim pripravcima, oni se primjenjuju kratki period, dok problem kojeg liječimo ne prođe. Tada su i koncentracije eteričnih ulja u pripravcima veće. Od neželjenih pojava na koži, najčešće se javljaju promjene poput crvenila, mjehurića, utrika ili alergijskih reakcija.

Prošla godina je na neki način bila stresna za sve nas. Na koji način adaptogene biljke pomažu organizmu u stresnim periodima? Koje biljke biste nam preporučili?

Adaptogene biljke mogu biti izvrstan saveznik u borbi protiv stresa i napetosti. Ovdje bi izdvojio biljku Rhodiolu roseu. Radi se o biljci koja nam olakšava nošenje sa stresom i prilagodbu organizma stresnim stanjima.

Kod djelovanja biljaka na naš živčani sustav uvijek se treba voditi slijedećim načelom: biljku ili lijek koristimo kako bi si stvorili vremenski okvir u kojemu ćemo se dobro osjećati i raditi na sebi kako bi se prilagodili novonastaloj situaciji. Svi oni koji lijekove ili ljekovito bilje uzimaju samo da bi se osjećali bolje, a ne rade na sebi, nažalost nemaju dobru prognozu i liječenje se u pravilu proteže u nedogled. Uvijek je potrebno obratiti pozornost na proizvođača ljekovitog pripravka kako bi dobili proizvod maksimalne kvalitete.

Uvoznik ste ECOCERT certificiranih SIPF biljnih esktakata koje je patentirao francuski laboratorij Synergia. Zašto su SIPF ekstrakti u terapijama poželjniji od čajeva ili drugih biljnih pripravaka?

SIPF pripravci proizvedeni su posebnom tehnologijom kojim je u cijelosti očuvan sastav cjelovite biljke u pripravku kojeg koristimo. Naziv bi u prijevodu značio cjelovita otopina svježe ljekovite biljke. Budući da se biljka ne suši i ne grije, sve aktivne tvari koje sadrži imamo i u gotovom pripravku. Upravo je u ovome prednost pred tradicionalnim pripravcima poput infuza i dekokta (čajeva). SIPF pripravci koriste se samo za ono ljekovito bilje čije su aktivne tvari vrlo osjetljive na sušenje i grijanje.

Zašto je SIPF velikog čička (Arctium lappa) dobar za kožu? Postoje li kontraindikacije?

Sastav velikog čička takav je da povoljno djeluje kod velikog broja kožnih tegoba, a ujedno djeluje i na jetru. Aktivne tvari djeluju direktno protiv određenih vrsta bakterija koje izazivaju kožne infekcije pa se stoga i propisuje kod većine infektivnih bolesti kože koje izazivaju bakterije, na primjer akne. Uz to, veliki čičak djeluje i na razinu ugljikohidrata u krvi te potiče drenažu jetre. Oprez je potreban kod poremećaja metabolizma ugljikohidrata (na primjer dijabetes) kao i kod poremećaja rada jetre.

Koji tip difuzera za eterična ulja je najbolje odabrati za kućnu uporabu?
Možete li za s nama podijeliti kombinaciju eteričnih ulja za protuvirusno djelovanje u zatvorenim prostorima?

Za kućnu primjenu najbolje je odabrati difuzere koji raspršuju eterična ulja u prostor hladnim putem, bez grijanja. Isto tako, poželjno je da difuzer ima mali otvor kako bi se mogao iskoristiti i za inhalacije kada je to potrebno. Danas postoje moderni difuzeri gdje nije potrebno ukapavati eterična ulja u njega već se bočica s eteričnim uljem ili mješavinom istih samo pričvrsti za difuzer i on je spreman za korištenje. Eterična ulja s protuvirusnim djelovanjem su ravensara, eukaliptus globulus, eukaliptus radiata, ružmarin kemotip cineol, mirta kemotip cineol i slična ulja s visokim sastavom oksida. Može se koristiti bilo koja kombinacija koja i mirisom odgovara osobama koje su u prostoru. Poželjno je češće i provjetravati prostor kako bi se smanjila koncentracija virusnih čestica u zraku.

FOTO: DR. VALTER AJMAN, UNSPLASH
Share:
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share:
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

56 Responses

 1. Great V I should definitely pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all the tabs as well as related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, web site theme . a tones way for your client to communicate. Nice task..

 2. Magnificent beat ! I wish to apprentice while you amend your site, how could i subscribe for a blog web site? The account helped me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear idea

 3. I really enjoy reading on this internet site, it has got wonderful content. “And all the winds go sighing, For sweet things dying.” by Christina Georgina Rossetti.

 4. I have been absent for a while, but now I remember why I used to love this blog. Thank you, I will try and check back more frequently. How frequently you update your web site?

 5. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. It extremely helps make reading your blog significantly easier.

 6. Hi there! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my previous room mate! He always kept talking about this. I will forward this article to him. Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!

 7. Oh my goodness! an incredible article dude. Thank you Nevertheless I am experiencing situation with ur rss . Don’t know why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting similar rss drawback? Anyone who knows kindly respond. Thnkx

 8. Hi there very nice website!! Man .. Excellent .. Superb .. I’ll bookmark your site and take the feeds additionallyKI’m glad to seek out so many helpful info right here within the post, we’d like develop more techniques in this regard, thank you for sharing. . . . . .

 9. Good – I should definitely pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all tabs as well as related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, website theme . a tones way for your client to communicate. Nice task.

 10. I must show my thanks to the writer just for rescuing me from such a circumstance. Because of surfing around through the the web and finding proposals that were not beneficial, I thought my life was done. Being alive without the strategies to the problems you have sorted out through your main posting is a crucial case, and ones that would have adversely affected my career if I hadn’t noticed your blog. The know-how and kindness in touching all the details was very useful. I’m not sure what I would’ve done if I had not come upon such a stuff like this. I am able to now look ahead to my future. Thanks a lot very much for the professional and effective help. I will not think twice to propose your blog to anybody who needs assistance on this issue.

 11. I like this web blog very much, Its a real nice post to read and get info . “There is no exercise better for the heart than reaching down and lifting people up.” by John Andrew Holmes.

 12. Thank you for another informative site. The place else may I get that kind of info written in such an ideal manner? I have a venture that I am just now operating on, and I’ve been on the look out for such info.

 13. hello there and thanks on your info – I’ve certainly picked up anything new from right here. I did however expertise several technical issues using this web site, since I experienced to reload the site lots of times previous to I may just get it to load correctly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I am complaining, but sluggish loading circumstances times will very frequently affect your placement in google and could damage your high quality score if advertising and ***********|advertising|advertising|advertising and *********** with Adwords. Well I’m adding this RSS to my email and can look out for much extra of your respective intriguing content. Make sure you update this again very soon..

 14. Thanks a lot for sharing this with all folks you actually recognize what you’re talking about! Bookmarked. Please also seek advice from my web site =). We could have a hyperlink trade arrangement between us!

 15. Just want to say your article is as astounding. The clarity in your post is just cool and i can suppose you’re knowledgeable on this subject. Well with your permission allow me to grasp your feed to stay updated with forthcoming post. Thank you 1,000,000 and please carry on the enjoyable work.

 16. I’m not sure why but this web site is loading incredibly slow for me. Is anyone else having this issue or is it a issue on my end? I’ll check back later and see if the problem still exists.

 17. I cherished as much as you will obtain carried out proper here. The cartoon is tasteful, your authored material stylish. however, you command get got an shakiness over that you would like be delivering the following. sick indisputably come further beforehand once more as precisely the similar nearly very steadily within case you protect this increase.

 18. Thanks for another informative web site. Where else could I get that kind of info written in such an ideal way? I’ve a project that I’m just now working on, and I have been on the look out for such info.

 19. Thank you for sharing excellent informations. Your web-site is so cool. I’m impressed by the details that you have on this web site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found just the info I already searched everywhere and just couldn’t come across. What a great site.

 20. Great – I should certainly pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all the tabs and related information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, website theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task..

 21. There are actually numerous details like that to take into consideration. That could be a great point to deliver up. I provide the thoughts above as normal inspiration however clearly there are questions like the one you carry up the place an important thing will be working in trustworthy good faith. I don?t know if best practices have emerged around issues like that, but I’m certain that your job is clearly identified as a good game. Each boys and girls feel the impact of only a moment’s pleasure, for the remainder of their lives.

 22. Hey there! This post couldn’t be written any better! Reading this post reminds me of my previous room mate! He always kept talking about this. I will forward this page to him. Fairly certain he will have a good read. Many thanks for sharing!

 23. naturally like your web site however you have to take a look at the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling issues and I find it very bothersome to tell the truth then again I will definitely come again again.

 24. I am really impressed with your writing skills as well as with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Either way keep up the excellent quality writing, it is rare to see a great blog like this one these days..

 25. With havin so much content and articles do you ever run into any problems of plagorism or copyright infringement? My website has a lot of unique content I’ve either authored myself or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the internet without my permission. Do you know any methods to help reduce content from being stolen? I’d genuinely appreciate it.

 26. Hi there! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my previous room mate! He always kept talking about this. I will forward this article to him. Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!

 27. It’s really a cool and useful piece of info. I am glad that you shared this helpful information with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)